Cocktail namiesto raňajok?

foto: facebook.com - Záhir

V poslednom príspevku som uviedla, že som sa nevedela rozhodnúť pre výber drinku. Na osvieženie pamäti vyberám jednu časť, na ktorú by som dnes rada nadviazala: ,,Na Negroni bolo ešte skoro..." Musím sa nad tým pousmiať, lebo dnes na jeden cocktail rozhodne skoro nebolo...Dokázala by som si ho dať s rovnakým pôžitkom aj na obed, poobede, večer, či pred spaním (samozrejme, nie 4x denne, to by som sa asi premenila na chodiaci rum). 

Čo ma vlastne priviedlo k tomu, aby som si dala cocktail o ôsmej ráno? Keďže som sa zobudila už o pol šiestej (namiesto siedmej) a potom znova zaspala, vstávanie bolo trochu (dosť) náročné. Mozgové sféry boli ešte v úspornom režime, tak som rozmýšľala nad tým, ako ich prebrať. Výber padol na šalviovo-grepovú limonádu, no napokon som si to rozmyslela a rozhodla sa pre cocktail so sladkastým nádychom. Ešte nikdy som ho nepila tak skoro, vlastne, keď nad tým uvažujem, bolo to prvýkrát, kedy som si dala takto skoro ráno Rum Punch (ôsma hodina, desiata minúta stredoeurópskeho času). 

Pamätám si, kedy som ho ochutnala prvýkrát. Bolo to krátko pred Vianocami, myslím, že vonku ešte nepadal sneh, ale aj bez toho mi omŕzali prsty. Mohlo byť niekoľko minút po piatej, čiže ideálny čas na večerné zohriatie kostí. Teplo, ktoré sa mi rozlialo najprv v krku a potom v žalúdku mi spôsobilo radostné šteklenie. Bolo spôsobené jednak tým, že som bola konečne na teplom mieste, kde na stole horela sviečka, a jednak tým, že pôsobivo namiešaný cocktail potešil moje chuťové bunky. Dvojnásobná radosť mi vydržala celý večer a ešte dlho potom. Dokonca aj dnes, keď na tento zážitok spomínam s odstupom asi štyroch rokov, usmievam sa, a aby toho šťastia nebolo málo, v ušiach mi začne vyhrávať klavír. 

Ako tento cocktail chutí uprostred leta? Ako keď skočíte do rumovej fontány. Avšak, pozor! Rumu tam nie je veľa, len primerane, aby ste sa mohli dostatočne osviežiť studenou vodou. Je to zaujímavé, nakoľko v zime vo mne dokázal vyvolať efekt horiaceho krbu. Piť Rum Punch v polovici augusta je úplne odlišný typ zážitku. Pocítila som ľahkosť bytia premiešanú s radosťou zo skorého rána, kedy ešte cítite vietor a uvedomíte si, že dnešné raňajky v podobe cocktailu boli tým najlepším nápadom, ako vstúpiť do nového dňa. Odporúčam nielen všetkými palcami na rukách, ale aj na nohách. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ľuboš Rácz: ,,Chcel by som byť francúzskym šampanským po celý deň aj noc!“

Smrek a Bukowski na jednom mieste?

Na trase Záhir - Kuba