Poviedka: Negroni v daždi

foto: Miro Kubecka, facebok.com - Záhir



I. Gin

Ráno ju prekvapili dažďové kvapky. Nemala rada takýto budíček, slnečné lúče, to áno, pekne presvetliť ospalú tvár a dať jej kráľovské raňajky, no čo ti dá dážď? Akurát sa po tebe roztečie a zobudí všetky vrásky. Áno, je to síce pre teba ťažké, ale musíš sa zmieriť s tým, že aj ty máš nových podnájomníkov, ktorí sa obliekajú do tvojej kože. Nie je im zima, ani teplo, tak akurát, najideálnejšie je to však na jeseň. Keby tak mohlo odfúknuť vrásky...Ale kto by ich potom pozbieral? Dažďové kvapky v tebe prebúdzajú nové myšlienky, dokonca meníš aj zaužívaný stereotyp, dávaš si za pohárik ginu, ešte dobre, že bývaš sama, čo by na to povedali rodičia, že od rána piješ. Najprv si dáš župan, ten orientálny, kde sú letiace čajky a ty sa v ňom cítiš ako pravá gejša, potom otvoríš balkón, ej, studeno!, vychutnávaš si zimu na ospalých lícach. V ruke však držíš gin. Prvé prehltnutie a zabúdaš na nahnevané oblaky, zabúdaš na nevydarené vzťahy z minulosti, ohlodala si ich až na kosť.

II. Sladký červený vermut

Otázka je, čo budeš obedovať? Pozeráš do chladničky, usmievajú sa na teba vajcia od babky, paráda, potom zažmurká kečup, no teda, takéto flirtíky, hmmm, ale tam vzadu sa hanbí smotana! No, vyzerá to tak, že sa budeš musieť obliecť a vyraziť do potravín. Keďže máš auto v oprave, nesmieš zabudnúť na dáždnik s tulipánmi, kúpila si si ho minulý rok na výlete v Holandsku, aspoň takto si urobíš rozkvitnutú jar, čo tam po roztečených snoch na oknách.
Cestou prechádzaš okolo obľúbeného baru, nenápadne sa pozrieš dnu a pri pohľade na usmiatych ľudí ťa pichne v srdci, ale nie tak, že by si prestala dýchať, je to len také ťuki-ťuk od osrdcovníka, ktorý chce ísť dnu, veľmi túži stráviť sobotu v spoločnosti destilátov, elegantných barmanov. Ihla dobiedza, no musíš byť silná, najprv priority, potom odmena.
Aj tak ti však stále behá po rozume Negroni. Spomínaš si, ako ti tancoval jazyk po prvýkrát, keď ste sa spojili, keď si to hovorila kamoškám, vybuchovali od smiechu, že jazyk tancuje, tie si už bohviečo predstavovali. Ale aj ty. Napríklad, že si vyzúvaš čižmy, nechávaš ich pohodené vedľa seba a nohy zabáraš do čierneho piesku. Nemala si asociácie spojené s Talianskom, zvláštne, veď Negroni je cocktail italiano, no ty si ho vieš najlepšie predstaviť na Islande. Takže si na pláži, zozadu ťa prekvapia husté ovce, dobiedzajú až dovtedy, pokým sa nezdvihneš z piesku, potom ťa odvádzajú ku gejzíru. A ty s pohárom Negroni v ruke pozeráš, ako vytryskuje tvoja prítomnosť, všetky sekundy sa vyzlečú a tebe ani nenapadne ich obliecť.

III. Campari

Doma si namiesto obedu naleješ do pohára gin, sladký červený vermut a campari. Nasypeš ľad do polky pohára a máš miešať približne dvadsať sekúnd. Lenže v rádiu začne hrať Despacito, začneš sa vlniť ako užovka, zabúdaš, že robíš svoj prvý drink, takže z dvadsiatich sekúnd sú tri minúty. Už sa ti ani nechce obohatiť svoje dielo pomarančovou kôrou, hneváš sa, že si sa nechala uniesť latino hudbou ako nejaká pätnástka. 
Odchlipneš si, no cocktail nesplnil tvoje očakávania, viníš za to Latinskú Ameriku, vypínaš rádio a pozrieš sa von oknom.
Oblaky stále štrajkujú.
Sadneš na stoličku, vyložíš nohy a ukolíše ťa predstava, ako vstupuješ do svojho obľúbeného baru, hrá tam jazzová hudbička, destiláty sa lesknú v ostrom svetle, sadáš si na mäkký kožený gauč, nádhera, o chvíľu príde obsluha, ktorá ti dá najavo, že splní všetky tvoje chuťové priania, ak toto nie je raj, kde je potom? A už sa tešíš, keď tam zavítaš opäť. Ale o tom, ako si sa pokúšala robiť doma Negroni, radšej pomlčíš.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ľuboš Rácz: ,,Chcel by som byť francúzskym šampanským po celý deň aj noc!“

Smrek a Bukowski na jednom mieste?

Na trase Záhir - Kuba