Včela, ktorá vám neublíži

foto: barkultur.sk


Prepojiť divadelné predstavenie s cocktailom? Prečo nie. Nitrianske Divadlo Andreja Bagara v Nitre uviedlo v roku 2014 premiéru muzikálu Tisícročná včela, čo inšpirovalo samotného majiteľa Záhiru, Luboša Rácza, k vytvoreniu cocktailu pod rovnomenným názvom. Ako teda chutí včela, ktorá si poletuje v Záhire?

Keď som ochutnala prvý dúšok, v hrdle sa mi roztancoval medový sirup. Okamžite som si spomenula na letá u starkej na dedine, kde som vo veľkých kvantách jedla chlieb s medom. Nehovoriac o nočnom pití mlieka s medom. A potom sa mi vybavila spomienka na návštevu úľa, kde som videla poletujúce včely. No a keď sme už pri včelách, nezabudnem, ako som raz na balkóne dostala dvojnásobný ,,bozk" priamo na žilu. 

Cocktail Tisícročná včela však, našťastie, nespôsobuje bolesť ani štípance. Okrem medového sirupu, ktorý nabudí vaše zmysly, sa môžete tešiť na španielsky polosuchý Amontillado Sherry, pár horkých pomarančových Bitters, Plymouth Gin a suchý Manzanilla Sherry. Výsledná chuť nepôsobí presladeným dojmom, takže sa vám nestane, že by ste sa kúpali v mede - a to práve vďaka chuti suchému Manzanilla Sherry. 

Tisícročnú včelu by som odporučila ľuďom, ktorí sa neboja včelích žihadiel (samozrejme, s primeranou dávkou rešpektu a pokory). Na druhej strane, zatrpknutosť niektorých ľudí by mohol rozpustiť práve medový sirup zmiešaný so suchým Manzanilla Sherry. Na cocktaili si obzvlášť pochutia tí, ktorí preferujú gin namiesto rumu. Na základe včerajšieho ,,barkultúrneho" zážitku som zistila, že mi viac vyhovujú cocktaily s ginom, než s rumom, hoci na taký Rum Punch nedám dopustiť...Ale to by už bolo na iný článok. 

Tisícročná včela je cocktail pre odvážnych a sebavedomých ľudí, ktorí sa neboja riskovať, ktorí si pevne stoja za svojimi názormi a nenechajú sa ničím a nikým ovplyvniť. Môže to byť cocktail aj pre tú skupinu ľudí, ktorí sú otvorení experimentovaniu, pričom ich myseľ nemá potrebu súdiť. Postupne prichádzam k zisteniu, že Tisícročná včela môže byť drinkom pre každého, z čoho vyplýva nasledovná otázka: už ste ju ochutnali?

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ľuboš Rácz: ,,Chcel by som byť francúzskym šampanským po celý deň aj noc!“

Smrek a Bukowski na jednom mieste?

Na trase Záhir - Kuba