Ľuboš Rácz: ,,Chcel by som byť francúzskym šampanským po celý deň aj noc!“
foto: Boris Nemeth - zahir.sk
Otvoriť
dvere do Záhiru znamená vstúpiť do barovej krajiny, kde na vás budú žmurkať
destiláty, a pre vás to nebude nič neobvyklé. Ak sa k tomu pridá
jazzová hudba a ochotný čašník pripravený poradiť vám v čomkoľvek,
viete, že ste sa dostali na výnimočné miesto.
Keď
sa pozriete na hodiny, neprekvapí vás, že je trištvrte na drink. A takto som sa cítila aj ja počas
rozhovoru s majiteľom nitrianskeho Záhiru Ľubošom Ráczom. Sekundové
ručičky sa pretekali so šejkrom, pohárom na Martini, a predsa sa zdalo, že
sa všetko zastavilo. V rozhovore s barovým majstrom sa dozviete, akú
hudbu má počas prípravy cocktailov najradšej, ako vyzerá pracovný deň v bare, prečo by mal byť barman ostražitý , ale napríklad aj to, čo o hosťovi vypovedá drink, ktorý
si objedná.
Do akej miery ovplyvní výslednú chuť pohár, v ktorom
sa pripravuje drink?
Do veľkej. Veľmi dôležitý je
objem. Niektoré typy drinkov, napríklad Cocktaily (to je jedna skupina
miešaných drinkov), sú ideálne podávané v maličkých pohároch na stopke, ktoré
nemajú objem väčší ako 1,5 deci. Sú väčšinou výrazne alkoholické, často neobsahujú
žiadnu nealko prísadu. Je dôležitá technika barmana a správne zvolený
vychladený, alebo ešte lepšie vymrazený pohár. Ak sa podávajú bez ľadu, je
dobré ich robiť v menších porciách, aby nezostávali dlho v pohári a nestratili
na teplote, pretože potom už nechutia tak dobre. Na takýchto pohároch si dávam
obzvlášť záležať, preto sa vám môže stať, že napríklad taký Manhattan alebo
Martini Cocktail dostanete na bare v krásnom krištáľovom pohári, ktorý už
prežil niekoľko úctyhodných desaťročí. Takéto drinky si zaslúžia naozajstnú
pozornosť so všetkým, čo k tomu patrí. Od hosťa, pohár až po osobitný servis.
Fascinuje vás história nejakého Cocktailu?
Určite! A nie len jedného!
Teraz sa venujem drinku White Lady. Preslávil sa v legendárnom American bare Hotela
Savoy, kde ho miešal slávny barman menom Harry Craddock. Vo svojej knihe The Savoy Cocktail Book píše, že ho
vymyslel on. Lenže jeden barman pred ním, volal sa Harry McElhone,
publikoval už drink s týmto názvom zase vo svojej knihe viac ako 10 rokov pred
ním, ale robil ho úplne z iných surovín. Kto má pravdu? Kto robil White Lady
prvý? Ktorá verzia je tá správna? Majú niečo spoločné? Stretli sa títo dvaja
vôbec niekedy? Mohli sa o tom niekedy spolu rozprávať? Keď nad tým začnem
rozmýšľať, je to pre mňa tak fascinujúce, že by som najradšej chcel žiť v roku
1930 a navštevovať bary v Londýne a Paríži, počúvať jazz či swing
a rozprávať sa s barmanmi o ich drinkoch, ochutnať ich presne v tej
podobe, v akej ich vymysleli. Preto vždy využívam príležitosť dávať si drinky v baroch,
kde vznikli – či už Almond Cigar v Bugsy`s v Prahe, Serendipiti
v parížskom bare Hemingway, kúsok odtiaľ Bloody Mary alebo Boulevardier v Harry´s
bare, White Lady alebo Corpse Reviever v Hoteli Savoy.
Čo je prvou a poslednou aktivitou, ktorú robíte v
Záhire?
Ak
by som chcel byť sarkastický a nasilu vtipný, poviem, že prvé a posledné, čo
urobím je, že otvorím a zatvorím dvere. Pritom to nemusí takto vyznieť, keď k
tomu doplním, že dvere považujeme za najdôležitejšiu súčasť baru, pretože už
tam sa začína hosťov zážitok a tam aj končí, a preto im venujeme veľmi veľkú
pozornosť. Je to vždy o prvom dojme a vôbec nehrá úlohu, či do baru vstupujete
po prvý, alebo po desiaty krát. Behom pár sekúnd viete vycítiť, či sa v tom
bare oplatí zostať, alebo nie. A ak odchádzate a dostali ste počas celého
večera skvelý pozorný servis, tak ho môžete pokaziť tým, že sa s hosťom
nestihnete rozlúčiť a poďakovať mu za návštevu. V skutočnosti za to, že u nás
minul peniaze. A to, že vás vyprevadím ku dverám, otvorím vám ich a poďakujem
sa môže pôsobiť z dnešného pohľadu staromódne, ale ak sa to udeje, odchádzate
naozaj s pocitom, že sa o vás dokonale postarali a vážia si vás ako hosťa. A to
je najdôležitejšie.
No
ak chcete aktivitu, tak sa každá smena začína šálkou espressa. Bez toho sa
nedotknem šejkra. Potom nasleduje kontrola surovín, aby som ich mal poruke
počas celého večera a nič mi nechýbalo. V ideálnom prípade všetko nachystala
ranná smena - uvarila sirupy, natrhala mätu, vyčistila svietniky a doplnila
nové sviečky, poumývala ovocie. Potom sa už len odšťaví malé množstvo čerstvých
citrusov, doplní ľad a môže sa makať.
No
a posledná činnosť je vždy o dôkladnom vyčistení baru, fľašiek, poumývaní riadu
a inventáru, vynesenie smetí a doplnenie chladničiek chýbajúcim tovarom. Po
náročnom večeri cez víkend to často trvá aj dve hodiny. Potom už len odkaz
kolegom na rannú smenu a môžete si ísť ľahnúť. V posteli často premýšľate o
prežitom večeri, a ak ste v bare dokázali vytvoriť tú správnu atmosféru, idete
spať naozaj spokojní. Ale aj dosť unavení.
Púšťate si počas prípravy drinkov hudbu?
Iste!
Hudba tvorí veľmi dôležitú súčasť atmosféry baru. Často udáva tempo celému
večeru, dá sa ňou veľa vytvoriť, ale aj pokaziť. Ak si pripravujem staré
klasické drinky, púšťam si jazz a blues. To k drinkom patrí. Ale táto hudba
patrí aj k tichým, príjemným večerom, keď má hosť chuť viac rozmýšľať a
rozprávať sa vo dvojici, ako oslavovať. Hudbu vyberáme podľa toho, aký je deň.
Ja mám rád, keď je v bare iba pár hostí, ktorým sa môžem venovať, pripraviť pre
nich drink na mieru a do toho počuť zamatový hlas Elly Fitzgeraldovej alebo
klavír Oscara Petersona.
Ale
nežijeme v mojom ideálnom svete, preto muziku vyberám aj podľa hostí, ktorí mi
sedia v bare a cez víkend mám rád, keď to v Záhire žije. Preto vyberám muziku
aj komerčnejšieho štýlu, ale nikdy nie to, čo sa hrá práve v rádiách. Aj
komerčná hudba musí mať štýl. V piatok je to funky a disco, v sobotu hrá u nás
DJ rytmickú muziku s prvkami jazzu, čo vytvára naozaj super atmosféru, akú
poznám z barov v Berlíne či Paríži.
Pamätáte sa na prvý Cocktail, ktorý ste namiešali?
Úplne
presne! Bol to Martini Cocktail a skončil v umývadle! Bolo to v Mníchove a ja
som práve končil svoju rannú smenu, nebol som ešte zaučený na miešanie drinkov,
ale okolo tretej poobede prišli dvaja hostia, že by si dali Martini. Nemihol
som ani okom, ale srdce sa mi splašene rozbúšilo a ja som sa celý spotil.
Siahol som teda po mojej jedinej knihe, ktorú som si priniesol zo Slovenska,
mala na obale taký navrstvený megafarebný drink a volala sa výstižne “Koktejly”.
Nalistoval
som si Martini koktejl a urobil ho podľa receptu. Napäto som po očku sledoval,
ako si hostia odpili, obaja pokrčili nosom a ústami zároveň, pozreli sa na seba
a potom na mňa. Toto nie je Martini -
hovorí jeden z nich. Je teplé a veľké,
toto nechceme. Nepamätám sa, čo si potom objednali, ale odvtedy viem, že
Martini má byť ľadové a perfektne pripravené, pričom vždy dbám na najmenší
detail - od výberu pohára, cez značku ginu, vermutu, kvalitu olivy a citrónovej
kôry. O ľade ani nehovorím. Martini Cocktail je kráľ, preto k nemu treba aj tak
pristupovať, rovnako ako k hosťovi, ktorý si ho objednáva.
A čo ďalšie kuriózne zážitky?
Stalo sa mi aj zo začiatku, že hosť si objednal pohár určitého
vína, ktoré sme mali v ponuke, ja som ani netušil, čo chce. Hosť, keď videl,
ako chodím za barom a hľadám v regáli fľašu, ktorá by mi aspoň pripomínala
názov, ktorý vyslovil, sa načiahol za bar a neomylne vytiahol fľašu, ktorú si
objednal.
Aký Cocktail by ste chceli byť?
Ráno by som chcel byť iba pohárom Champagne. Hneď od rána by som odovzdával ľuďom krásnu, povznesenú náladu, zároveň im dal
chuť a energiu, keď sa im v ten deň nič nechce. Vlastne, keď tak nad tým
rozmýšľam, ja by som chcel byť francúzskym šampanským po celý deň aj noc!
Pretože by ma ľudia milovali, keď je im dobre a keď niečo oslavujú. Zároveň by
som ich osviežil a potešil, keď mali ťažký deň, alebo ich aj sprevádzal pri
večeri. Naozaj by som chcel byť šampanským! Alebo aspoň Champagne Cocktailom,
čo je kocka cukru, angostura bitters a zaliate dobre vychladeným šampanským.
Môže byť práca barmana nebezpečná? Respektíve v čom
treba byť ostražitý?
Práca
barmana je predovšetkým únavná a namáhavá, neuvažujem o nej ako o nebezpečnej,
aj keď som pár nie pekných chvíľ za barom zažil.
Nebezpečná
môže byť vtedy, ak pracujete s príliš opitými ľuďmi, u ktorých sa stupňuje
agresivita. Keď sa hosť dostane až do takéhoto štádia, je už veľmi ťažké
argumentovať, prečo mu už nechcete naliať. Stáva sa to barom, ktoré sú otvorené
hlboko do noci, kde už chodia hostia, ktorí popíjali niekde inde a ešte nemajú
dosť. Ak však pracujete v kvalitnom bare, hostia k vám prichádzajú zväčša kvôli
tomu, aby si drinky u vás vychutnali a nie, aby sa bezhlavo opíjali.
Na
druhej strane, sme bar a stáva sa samozrejme aj to, ale s takýmito hosťami sa
dá lepšie pracovať, pretože si vytvárame určitý vzťah už počas celého večera.
Ak mu robíte dobrý servis, usmievate sa, ste ochotní a milí, hosť nemá byť
prečo na vás agresívny, aj keď vypil toho viac.
Keď si v Záhire pravidelne objednávam Negroni, čo to o
mne ako o hosťovi vypovedá?
Dobrá
otázka. Síce neposudzujem hostí podľa toho, čo pijú, ale keď si z prvej
objednáte tento drink a ja vás nepoznám, hneď sa vás spýtam, aký gin máte v
tomto drinku rada. Vypovedá to teda o tom, že viete čo chcete, že máte už
trošku zmyselnejšie chute, ktoré sa neboja skúšať a zároveň sa vyladili tak, že
potrebujú cítiť plné chute horkosti a sladkosti zároveň. Keď to zoberiem trochu
poeticky, môže to znamenať aj to, že ste prežili sklamanie a šťastie takmer
zároveň, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, že sa to dá. Ale aj tento
drink je dôkazom toho, aký je život pestrý a prináša zážitky z neočakávaného,
čo by na prvý pohľad nemuselo hrať spolu. Ale ak to človek dobre uchopí, môže
to prinášať dokonalú harmóniu tak, ako dokonale pripravené Negroni od naozaj
dobrého barmana v najlepšom bare.
Ruky sú vaším pracovným nástrojom. Doprajete im aj
starostlivosť v podobe výživného krému alebo vodného kúpeľa?
Ďalšia
super otázka a zároveň aj pripomenutie, preto že mi nikdy nenapadlo sa o ne
špeciálne starať. Samozrejmosťou sú čisté a ostrihané nechty, to je jedno z
prvých upozornení, ktoré za barom ako začínajúci barman dostanete a sprevádza
vás po celý život, každú nočnú smenu, kedy sa postavíte za bar. Prakticky sa
čistými barmanovými rukami začína vás zážitok k drinku. Nikdy som im nevenoval
zvláštnu pozornosť, nekrémoval ich ani si ich nejako nepestoval. Ale keď sa na
ne teraz detailne pozerám, zaslúžili by si veru dobrý krém, aby tak isto
prezentovali môj zmysel pre detail, ktorý dávam nie len do drinku, ale aj do
celého servisu v bare. Ruky veru patria neodmysliteľne k tomu.
Ak pôjdem na nákup do Tesca, tak aký drink by som si mohla urobiť doma?
Beton. Jednoduchý. Nalejte Becherovku podľa chuti, pridáte ľad, zalejete tonikom a vložíte plátky čerstvej uhorky. Je super, keď len tak sedíte na balkóne, alebo na terase.
foto: Patrícia Suje Matušová
foto: Marek Mucha
foto: Patrícia Suje Matušová
foto: Patrícia Suje Matušová
Komentáre
Zverejnenie komentára